بازار ارز و طلا با افت قابل‌توجه قیمت‌ها مواجه شد:
تعدیل انتظارات تورمی و پایداری شبکه بانکی

گروه اقتصادی 
به دنبال تحمیل توقف جنگ به دشمن صهیونی، ارز و طلا در ایران و دنیا وارد فاز نزولی شده و سیگنال‌های مثبت سیاسی، آرامش نسبی را به معاملات بازگردانده است. تازه‌ترین بررسی‌ها نشان می‌دهد که روند کاهش قیمت‌ها همچنان ادامه‌دار بوده و انتظارات تورمی در حال تعدیل است. براین اساس قیمت دلار آزاد به کانال ۸۳ هزار تومان بازگشت که پایین‌ترین نرخ طی روزهای اخیر به‌شمار می‌رود. این در حالی است که در اوج تنش‌ها، دلار در محدوده ۹۲ هزار تومان نوسان داشت. دلار بازار هرات نیز با کاهش همراه بوده و در کانال ۸۴ هزار تومان معامله می‌شود، و تتر نیز با نرخ حدود ۸۴ هزار تومان در بازار آزاد خریدوفروش می‌شود. در بازار طلا، هر گرم طلای ۱۸ عیار با ادامه مسیر نزولی، اکنون در میانه کانال ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله می‌شود؛ موضوعی که هم‌راستا با افت جهانی اونس طلا و کاهش تقاضای داخلی رقم خورده است. همچنین، سکه امامی که در هفته گذشته به بالای ۸۰ میلیون تومان رسیده بود، اکنون با افت ۵ میلیون تومانی به ۷۵ میلیون تومان کاهش یافته است. کارشناسان و فعالان این حوزه معتقدند که ادامه روند فعلی در صورت تثبیت آتش‌بس می‌تواند منجر به بازگشت بیشتر اعتماد عمومی و ورود نقدینگی به بخش‌های مولد اقتصاد شود؛ موضوعی که بازار سرمایه و تولید را نیز تحت تأثیر مثبت قرار خواهد داد. آن‌ها همچنین اذعان دارند که با تثبیت فضای سیاسی و تداوم مدیریت بازار از سوی بازارساز، روند کاهش قیمت‌ها می‌تواند در روزهای آینده نیز ادامه‌دار باشد. کاهش نرخ طلای جهانی نیز به کمک بازار داخلی آمده و در کنار افت نرخ ارز، بر افت قیمت‌ها در بازار طلا دامن زده است. شایان‌ذکر است تا بگوییم که بررسی نرخ‌های رسمی نیز نشان از تداوم روند نزولی دارد. بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران، قیمت رسمی هر اسکناس دلار آمریکا در معاملات امروز به رقم ۷۱٬۲۸۹ تومان رسیده است؛ نرخی که نسبت به‌روز معاملاتی قبل کاهش داشته و حتی در مقایسه با نرخ‌های پیش از آغاز حملات اخیر نیز در سطح پایین‌تری قرار دارد. نرخ حواله دلار نیز به رقم ۶۹٬۳۴۷ تومان رسیده است. در همین حال، نرخ اسکناس یورو در بازار رسمی معادل ۸۲٬۲۵۰ تومان و نرخ حواله آن ۸۰٬۰۰۹ تومان اعلام شده است. همچنین درهم امارات با قیمت ۱۹٬۴۱۱ تومان (اسکناس) و ۱۸٬۸۸۲ تومان (حواله) معامله می‌شود. قیمت رسمی اسکناس روبل روسیه نیز امروز ۹۰۸ تومان و نرخ حواله آن ۸۸۳ تومان ثبت شده است. بنابراین پیش‌بینی می‌شود با فروکش کردن التهابات شاخص ارزی مسیر نزولی در پیش بگیرد و فعالان بازار در شرایطی آرام و به‌دور از هیجان، شاهد عقب‌نشینی نرخ‌ها باشند، فضایی که نشانه‌ای از بازگشت تعادل به معاملات ارزی دارد.
 پایداری شبکه بانکی کشور 
 محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی روز سه‌شنبه در گفت‌وگوی تلویزیونی پیروزی ملت ایران در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا را به مردم، نیروهای مسلح و رهبر معظم انقلاب تبریک  گفت و از کارکنان شبکه بانکی کشور که در دوران این جنگ پایداری لازم را در شبکه حفظ کردند، تشکر کرد. رئیس‌کل بانک مرکزی با تأکید بر اینکه ایران سال‌هاست که درگیر جنگ اقتصادی است، اظهار داشت: حمله فیزیکی آمریکا و رژیم صهیونیستی یک عامل جدید به آن اضافه کرد ولی سال‌ها بود که در معرض عملیات روانی دشمن بودیم تا اقتصاد کشورمان را تضعیف کند. فرزین با یادآوری اینکه نظام بانکی کشور در دهه‌های اخیر تحت تحریم و حملات سایبری دشمن قرار داده است، آن را مصداقی از یک جنگ اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران برشمرد و افزود: عامل جدیدی که از صبح ۱۲ روز قبل به این شرایط اضافه شد، حمله فیزیکی بود که سبب شد عملیات روانی را نیز تشدید کند. وی تصریح کرد: دشمن در این مدت به‌گونه‌ای عمل کرد تا رفتار اقتصادی مردم تغییر کند؛ ترس و دلهره به وجود آورد و می‌خواست با شکل دادن انتظارات منفی، موفق شود که خوشبختانه اهدافش محقق نشد. وی افزود: تا پیش از آغاز تجاوز رژیم صهیونیستی به جمهوری اسلامی ایران مجموع عملیات‌های بانکی در شاپرک یک میلیارد و ۳۵۲ میلیون فقره بود که این عدد در طی این ۱۲ روز به یک میلیارد و ۴۲۹ میلیون تراکنش افزایش یافت. به گفته رئیس‌کل بانک مرکزی، ارزش ریالی تراکنش‌های صورت گرفته در شاپرک نیز تا پیش از تجاوز صهیونیست‌ها به خاک ایران ۴۳۴ هزار میلیارد تومان بود که در ایام جنگ تحمیلی به ۴۴۴ همت افزایش یافت. فرزین خاطرنشان کرد: باوجود افزایش تراکنش‌ها در شاپرک، در این مدت شاهد پایداری شبکه بانکی کشور بودیم.
افزایش ۵۰ درصدی تزریق اسکناس
وی ادامه داد: از صبح جمعه که جنگ تحمیلی آغاز شد، اتاق رصد در بانک مرکزی تشکیل شد تا آمادگی لازم در چند حوزه را داشته باشیم که یکی از آن‌ها احتمال افزایش تقاضا برای اسکناس بود و برخی از موارد هم با هماهنگی رئیس‌جمهور انجام شد. فرزین تأکید کرد: در ۱۰ روز گذشته به‌طور تقریبی توانستیم ۵۰ درصد اسکناس تزریقی به بانک‌ها و دستگاه‌های خودپرداز را افزایش دهیم و این مورد در استان‌های مسافر پذیر بیشتر شد. رئیس‌کل بانک مرکزی ادامه داد: مورد دیگر پایداری شبکه کارتی کشور بود به‌طوری‌که این اطمینان در مردم ایجاد شد که شبکه کارتی پایدار است.
 برای تمام شبکه بانکی کشور سیستم پشتیبان و هم شبکه اضطراری ایجاد شد
بنا بر اعلام رئیس‌کل بانک مرکزی، تنها ۱/۵ درصد فعالیت‌های اقتصادی مردم با پول نقد و بقیه آن باکارت است که این آمار بالایی در سطح جهانی است و بر همین اساس برای کل شبکه بانکی کشور هم سیستم پشتیبان و هم شبکه اضطراری ایجاد شده است.   فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی تمدید مهلت پرداخت تسهیلات معوق را از دیگر اقدامات صورت گرفته عنوان کرد و گفت: ازآنجاکه بسیاری از مردم در تهران نبودند و یا در شهرستان ممکن بود اقساط مردم به شبکه بانکی عقب بیفتد،  فرصتی برای مردم در نظر گرفته شد تا همه تسهیلات خرد تا سقف ۷۰۰ میلیون تومان شامل وام ازدواج، وام فرزندآوری و بقیه وام‌های خرد ازجمله وام‌های مسکن تا پایان تیرماه تمدید و جریمه‌ها بخشیده شوند.
 ۲ میلیارد دلار تخصیص جدید ارز در ۱۱ روز
رئیس‌کل بانک مرکزی همچنین یکی از موضوعات اساسی را موضوع ارز دانست و با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون ۱۲ میلیارد دلار تأمین ارز از طریق مرکز مبادله ارز و طلای ایران صورت گرفته است، گفت: در ۱۱ روز اقدامات را تسریع کردیم و
 ۲ میلیارد دلار تخصیص جدید دادیم که شامل یک میلیارد دلار به کالاهای اساسی، ۲۰۰ میلیون دلار بابت ذخایر استراتژیک کشور بود. فرزین از تخصیص ۶۰۰ میلیون دلار به صنایع پایه و ۲۰۰ میلیون دلار به دارو در همین مدت خبر داد و گفت: برای اینکه روال کاری سریع‌تر صورت گیرد و آمادگی لازم را داشته باشیم در ۱۱ روز اخیر کل خدمات ارزی در مرکز مبادله یک ساعت هم توقف نداشت و خدمات ارزی از ساعت هفت و نیم صبح شروع و تا ۱۲ ظهر ارائه می‌شد. وی با تأکید بر اینکه در دوران جنگ تحمیلی بدون وقفه خدمات ارزی به همه تجار ارائه شد، اظهار داشت: یک اقدام بسیار خوبی که در وزارت اقتصاد و گمرک انجام شد، تسریع در ترخیص کالاهای گمرک بود. رئیس‌کل بانک مرکزی به موضوع نرخ ارز در دوره جنگ نیز اشاره کرد و گفت:‌ در خصوص نرخ ارز ما حساسیت داشتیم؛ به دلیل اینکه در این دوران می‌خواستیم نرخ تغییرات چندانی پیدا نکند نرخ مرکز مبادله ما همچنان در همان سطح زیر ۷۰ تومان ماند و در خصوص سایر بازارها با تلاشی که کردیم، تغییرات محسوسی اتفاق نیفتاد و امیدواریم که با برگشت جدید به شرایط جدید همچنان همان شرایط باثبات قبلی ادامه پیدا کند.
 تداوم روند کاهشی بهای نفت
به نقل از رویترز، نفت خام برنت دریای شمال تا ساعتی پیش با افت ۲/۴۸ دلاری یا ۳/۵ درصدی، هر بشکه ۶۹ دلار و وست‌تگزاس اینترمیدیت نیز با کاهش ۲/۳۷ دلاری یا ۳/۵ درصدی، هر بشکه ۶۶/۱۴ دلار معامله شد.هر دو شاخص در آغازین ساعات روز کاری پس از اعلام ترامپ مبنی بر آتش‌بس بین ایران و رژیم صهیونیستی، پنج درصد سقوط کردند.درحقیقت به‌موجب آنکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی پس از متحمل شدن ضربات سنگین ناشی از حملات موشکی تهران علیه تل‌آویو، ناگزیر با پیشنهاد دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا مبنی بر آتش‌بس با ایران موافقت کرد،بهای نفت نیز در بازارهای جهانی همچنان به روند کاهشی خود ادامه داد.