گروه بین الملل
مرکز علمی-تحقیقاتی وایزمن در جنوب تلآویو که هدف حمله موشکی ایران قرار گرفت، به تعبیر خود صهیونیستها قلب دستگاه امنیتی اسرائیل به شمار میرود که به دلیل حساسیت موقعیت آن، حتی از نقشههای گوگل هم حذف شده است. در تحولی مهم در حملات کوبنده ایران علیه رژیم صهیونیستی در پاسخ به تجاوزات این رژیم، نیروهای مسلح کشورمان یکی از مکانهای راهبردی دشمن صهیونیستی یعنی موسسه علمی «وایزمن» را در شهر رخووت در جنوب تل آویو هدف قرار دادند که بیانگر دقت حملات ایران و شناخت عمیق آن از مواضع حساس و استراتژیک دشمن است؛ به ویژه اینکه اسرائیل مرکز علمی تحقیقاتی وایزمن را از نقشه گوگل پاک کرده بود تا مکان آن شناسایی نشود.بنابراین رسیدن موشکهای ایرانی به این موسسه و به آتش کشیدن آن سوالات زیادی را در مورد میزان نفوذ اطلاعاتی ایران در دستگاه امنیتی اسرائیل مطرح میکند.
از امنیتیترین مرکز اسرائیل چه میدانیم؟
موسسه وایزمن به طور استثنایی در بخش تحقیقات و علوم فعال بوده و در شهر رخووت در جنوب تلآویو واقع شده؛ یعنی جایی که خیابانهای آن به طور کامل از نقشههای گوگل حذف شدهاند. اما ایران در 14 ژوئن جاری با استفاده از یک موشک بالستیک این موسسه را مورد هدف قرار داد و موجب تخریب گسترده آزمایشگاههای تحقیقاتی و وارد کردن خسارت قابل توجه به زیرساختهای آن شد.برای بررسی اهمیت این عملیات ایران و ابعاد راهبردی آن بهتر است که نگاهی به تاریخچه مرکز وایزمن و حوزههای فعالیتی آن داشته باشیم.مرکز وایزمن در سال 1934 توسط حاییم وایزمن، شیمیدان صهیونیست که به عنوان رئیس سازمان جهانی صهیونیسم در آن زمان فعالیت میکرد، تاسیس شد. در آن زمان و قبل از اینکه رژیم جعلی اسرائیل به طور علنی و رسمی تاسیس خود را اعلام کند، مرکز وایزمن بعد از موسسه التخنیون در حیفا و دانشگاه عبری در قدس، سومین موسسه آموزش عالی بود که توسط یهودیان در فلسطین ایجاد شد.این مرکز ابتدا بر تحقیقات در مورد توسعه بخش کشاورزی برای یهودیان در فلسطین تمرکز داشت و با همکاری ایستگاه آزمایش کشاورزی یهودیان، موفق به پرورش گیاهان جدید شد.از همان ابتدا، مرکز وایزمن ستون تحقیقات علمی رژیم صهیونیستی بود و دانشمندان برجسته یهودی و سایر دانشمندانی که از مهاجرت یهودیان به فلسطین حمایت میکردند، در این مرکز جمع شدند.در سال 1944 گروهی از فعالان یهودی در آمریکا به رهبری مائیر وایزگل، یک کمیته آمریکایی برای مرکز وایزمن با هدف جمع آوری کمکهای مالی جهت گسترش و توسعه آن تاسیس کردند. دو سال بعد از آن حاییم وایزمن سنگ بنای ساختمان جدید این موسسه را گذاشت و ساختمان اصلی و سپس ساختمانهای فرعی آن را ساخت.در دوم نوامبر سال 1949 و حدود یک سال بعد از آغاز اشغالگری صهیونیستها در فلسطین، این مرکز به نام بنیانگذار آن تحت عنوان موسسه دکتر حاییم وایزمن تغییر نام داد. در سال 1959 این موسسه شرکت «یپدار» را برای ترویج نوآوریهای خود تاسیس کرد.
اهمیت علمی و اختراعهای مرکز وایزمن
موسسه وایزمن سالانه دهها مقاله تحقیقاتی در زمینههای فیزیک هستهای، علوم زیستی، فناوریهای پیشرفته، نانوتکنولوژی، زیست پزشکی، فناوریهای نظامی، شیمی، ابزارهای پزشکی دقیق و ریاضیات منتشر میکند. این موسسه همچنین صدها اختراع ثبت شده دارد که موجب شده برخی آن را مغز هستهای اسرائیل بنامند. مرکز وایزمن همچنین مطالعات دورهای در مورد سرطان و درمان آن و تحقیقات در ژنتیک منتشر و سالانه تقریباً 50 کنفرانس علمی بین المللی برگزار میکند. این موسسه تاکید زیادی بر توسعه روشهای تدریس در موضوعات علمی دارد و محققان آن روشها و رویکردهای جدید تدریس به ویژه در سطح دانشگاهی را ایجاد میکنند و مسئول انتشار کتابهای درسی در حوزه ریاضیات، فیزیک، شیمی و سایر موضوعات علمی هستند.موسسه وایزمن همچنین 3 مرکز اصلی معلمان را در فلسطین اشغالی اداره میکند: یعنی مرکز معلمان شیمی، مرکز علوم و فناوری در مدارس راهنمایی و مرکز معلمان فیزیک. این موسسه از زمان تاسیس، نزدیک به 2000 اختراع ثبت کرده است.
فعالیتهای نظامی مرکز وایزمن
موسسه وایزمن علاوه بر فعالیتهای خود در حوزه تحقیقاتی و علمی، در زمینه نظامی نیز فعال بوده و خدمات تحقیقاتی پیشرفتهای را به ارتش رژیم اشغالگر ارائه میدهد؛ به ویژه در زمینههای هوش مصنوعی، سیستمهای نظارت یا مراقبتی تجزیه و تحلیل اطلاعات کلان داده و هدایت پهپادی و ...این مرکز همچنین در زمینه توسعه سلاحهای خودکار یا نیمه خودکار، توسعه دستگاههای هدایتی و ردیابی دقیق، توسعه فناوریهای پارازیت و حفاظت الکترونیکی پیشرفته، انجام تحقیقات مرتبط با فناوریهای هستهای یا انرژی هدایت شده و پشتیبانی از سیستمهای ماهوارهای نظامی فعالیت میکند. مرکز وایزمن بیش از 30 آزمایشگاه در زمینههای مختلف علمی، یک کتابخانه علمی بزرگ حاوی هزاران کتاب، مجله مقاله تحقیقاتی و دایره المعارف علمی و همچنین سالنهای سخنرانی و کنفرانس و اقامتگاه برای محققان و کارکنان خود دارد.این مرکز دارای 5 دانشکده زیست شناسی، بیوشیمی، فیزیک، ریاضیات و علوم کامپیوتر است که هر یک از آنها شامل 17 دپارتمان علمی به ویژه دپارتمان آموزش علوم و واحد باستان شناسی علمی میشوند.موزه حاییم وایزمن یکی از برجستهترین موسسات وابسته به مرکز وایزمن بوده و این موزه آثار باستانی به ویژه بایگانیهایی که شامل بیش از 200 هزار سند از جمله مکاتبات با آلبرت انیشتین و لرد آرتر جیمز بلفور میشود را در خود جای داده است.
شلیک ایران به قلب دستگاه امنیتی اسرائیل
در واقع موسسه وایزمن صرفاً یک مرکز دانشگاهی و آموزشی و تحقیقاتی نیست، بلکه همانگونه که تحلیلگران امنیتی میگویند نماینده ذهن امنیتی اسرائیل است.اهمیت این موسسه در حوزه امنیتی این است که وایزمن در واقع مرکزی است که اسرائیل در آن همه ایدههای امنیتی را تدوین میکند و قابلیتهای امنیتی بسیار حساسی را توسعه میدهد. طبق گزارشهای تخصصی غربی، همین ویژگی، مرکز وایزمن را به یکی از مهمترین اهداف استراتژیک و تاسیسات حساس اسرائیل تبدیل کرده است.سطح بالای پنهانکاری صهیونیستها درباره موسسه وایزمن نیز جایگاهی استثنایی به این موسسه میبخشد و برخلاف سایر مکانهای امنیتی اسرائیل، مکان این موسسه در نقشههای آنلاین و ماهوارهای وجود ندارد. این امر بیانگر آن است که حساسیت موسسه وایزمن حتی از مکانهای استراتژیکی مانند وزارت جنگ تل آویو یا پالایشگاههای نفت حیفا هم بیشتر است.موسسه وایزمن همچنین بودجه قابل توجهی را از جوامع یهودی در کشورهای خارج از فلسطین دریافت میکند که بیانگر ماهیت جهانی شبکه حمایتی آن است. این موسسه همچنین با نهادهای آمریکایی و اروپایی همکاری دارد و تبدیل به بخشی از یک شبکه پیچیده بینالمللی همکاریهای علمی و امنیتی شده است.